petak, 30. studenoga 2012.

Hrvati nikada ne zaboravljaju svoje junake


Jean-Michel Nicolier nikada neće znati da su mu se putevi, čak i sada kad ga više nema, isprepleli s putevima dvoje ljudi: Antunom Ivankovićem, danas razvojačenim braniteljem iz Tovarnika i predsjednikom Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, a druga osoba je Nevenka Nekić, književnica iz Zagreba. Početkom godine 2011., u siječnju, oboje smo gledali dokumentarni film Višnje Starešine "Zaustavljeni glas", koji se bavio jednim drugim  vukovarskim  herojem, Sinišom Glavaševićem.  Mladi čovjek kojeg  nikada nismo sreli  Jean-Michel Nicolier  bio je samo epizoda u filmu, ali je zaslužio našu pozornost i time smo započeli napore koji traju gotovo dvije godine.

Godine 2011. 10. listopada, Antun Ivanković posjetio je Ured za obranu u Vukovaru i otkrio da  Jean-Michel Nicolier nema status hrvatskoga branitelja. Nakon toga uputili smo dopis Ministarstvu branitelja, Glavnom stožeru HV i Predsjednici vlade Jadranki Kosor i zamolili da se ta nepravda ispravi. Samo deset dana kasnije Ministarstvo obrane obavijestilo je Udrugu da je nepravda ispravljena, da je Jean-Michel upisan u Registar.
Udruga "Dr. Ante Starčević - Tovarnik" organizirala je dolazak obitelji ubijenoga vukovarskoga branitelja Jeana-Michela Nicoliera u Hrvatsku. Prvi put nakon dvadeset godina majka i brat dragovoljca iz francuskoga grada Vesoula posjetili su mjesta gdje se njihov sin i brat borio i poginuo. Ranjen 9. studenoga 1991. na Sajmištu, dočekao je u bolnici pad Vukovara. Odveden je u jednom od šest autobusa ranjenika na Ovčaru i tamo okrutno ubijen. Nažalost, za njegovo se posljednje počivalište ne zna, jer je zajedno s 61 žrtvom odnesen na nepoznato mjesto.
U protokolarnom smislu napori Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik nastojali su vratiti dostojanstvo i čast mladom branitelju: osim ponovnoga  uvođenja u Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, predložili smo ga za zasluženo odlikovanje Predsjedniku Republike Hrvatske, a također i za Počast Vukovarsko-srijemske županije; osigurali smo prijem kod vukovarskog Gradonačelnika; priredili tiskovnu konferenciju, a posebno upoznali obitelj s gradom Vukovarom, te sudjelovali u komemorativnim svečanostima ove tužne dvadesete obljetnice.
Sve planirane djelatnosti spomenute Udruge iz Tovarnika, ostvarene su: 17. studenog 2011. predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao francuskog državljanina i dragovoljca Domovinskog rata Jeana-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo koju je taj tada 25-godišnji mladić iskazao u obrani Vukovara. Sinovo odlikovanje primila je u Uredu predsjednika Jean-Michelova majka Lyliane Fournier.
Na prijedlog Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u ime Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Počast Županije uručio je župan Božo Galić.