srijeda, 2. travnja 2014.

Ratnici i u miru i ovo proljeće slave štovanjem radosti života

Ratni veterani i članovi njihovih obitelji u tri su prekrasna dana, od 28. do 30. ožujka, pokazali svoje sposobnosti i ovog proljeća mnogobrojnim posjetiteljima 17. obrtničkog, poljoprivrednog i gospodarskog sajma u Bjelovaru.

Svoje umijeće u izradi uskrsnih suvenira i unikatnih proizvoda od svile, papira, drveta, stakla i sličnih materijala očitovali su uz svoje kćeri i sinove te majke i supruge iz Bjelovara i okolice. Slike paljene tehnikom pirografije izložila su tri ratna vojna invalida, prekaljeni ratnici koji su u Domovinskom ratu branili Slavoniju i Liku od srpskih odmetnika i pobunjenika. Staklene makete crkava ali i uporabne predmete kao pokrove za bukete na grobnicama pokazao je Dražen Hodak, koji već četvrtu godinu za redom izlaže s članovima svoje udruge kroz projekt „Ratnici u miru“. Isto tako od samih početaka izlažu i Mirko Lovrić, Miško Tušak i Marko Šafran koji su postali pravi stručnjaci za paljenje slika na drvenim pločicama s motivima koje biraju sami ali i po narudžbama mnogobrojnih prijatelja.

Bilo je i novih članova koji su po prvi puta nastupili na ovaj način. Tu svakako treba spomenuti Ivana Ševerigu koji se izražava kroz pisanje romana s povijesnim temama iz daleke prošlosti Moslavine. Iza njega su romani Oluja nad Moslavinom i Tajna čazmanskog Kaptola, a pred završetkom mu je i treći roman. Osim njega svoje jedinstvene dječje stolice i stolice za klijeti izlagao je branitelj iz Ivanske, Tomislav Turković. Nije to bilo sve na prostorima ratnih veterana: svoje drvorezbarije pokazali su svima Antun Marčić i Zdenko Poleto, koji su posebno za ovaj sajam po prvi puta javnosti iznijeli  doboreze u tri dimenzije, koji su zbog formata i načina izrade zacijelo i najrjeđi i najskuplji suveniri u Hrvatskoj. Znanje izrade predmeta od inoxa, orgade, stepeništa, kovane ograde i slično predstavio je vlasnik bravarije Antunović, a svoje nadaleko poznate zidne satove branitelj iz Gudovca Dražen Sitar. Damir Horvat Zacskai je izlagao antikvarne knjige te čitao i pisao poeziju ... i tako redom njih više od dvadeset sa svojim malim i nešto većim izlošcima. Dakako da je sve ovo bilo okrunjeno zajedničkim druženjem i vrhunskom gastroponudom samih članova. Legla su dva kotlića: Damir Horvat Zacskai prvog je dana uz osebujnu pripomoć Miška Tušaka pripravio grah u kotliću s dimljenom tavanskom slaninom, a Mirko Šiljo Lovrić je stavio točku na i kotlićem miomirisnoga srnećeg gulaša.


Sve to nije prošlo nezamjećeno od posjetitelja sajma ali i od samog predsjednika RH Ive Josipovića koji je sa delegacijom domaćih političara obišao i jedan od prostora ratnih veterana. Obišli su nas i drugi: predstavnica Ministarstva branitelja Ljiljana Pirc, bjelovarsko-bilogorski Župan Damir Bajs s direktorom sajma Davorinom Posavcem, legendarni branitelj Vukovara „Mladi Jastreb“ i drugi predstavnici JLE. Rad udruge su prepoznali i branitelji koji dosad nisu bili niti u jednoj udruzi pa se na info pultu udruge na sajmu u članstvo uključilo desetak zainteresiranih za sudjelovanje u ovom projektu. / izvor: Nenad Šantalab i Damir Horvat Zacskai - Portal Hrvatski ratni veterani /