subota, 16. veljače 2013.

Spomendan na početak rata u Hrvatskoj, Pakrac 1991.-2017.


Bitkom za Pakrac je započeo hrvatski Domovinski rat protiv veliko srpskog agresora. Oružani sukob  sa pobunjenim srbima dogodio se 1. ožujka 1991. Kako je to bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatske specijalne policije sa srpskim teroristima taj se dan u Pakracu obilježava svake godine kao obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

U to vrijeme je načelnik pakračkog SUP-a bio Jovo Vezmar, osoba srpske nacionalnosti. Na tom je mjestu bio zadržan zbog "mirnog suživota". No, od srpskih političara koji su poticali pobunu i pripojenje velikoj Srbiji je dobio zadaću da pripoji Općinu Pakrac SAO Krajini, a kao put ka tom cilju je trebao preuzeti nadzor nad Pakracom i policijskom postajom.

Drugog dana sukoba hrvatski specijalci su odgovorili i uslijedio je kratki okršaj, u kojem su pobjedu izvojevali hrvatski specijalci. Zarobili su 32 pobunjena policajca i oslobodili policijsku postaju te uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH. Pobunjene srpske policajce se sprovelo u Bjelovar, a u gradu su ponovno vratili javni red i mir. Pobunjeni zapovjednik je smjenjen i policijska postaja je dobila novog zapovjednika Stjepana Kupsjaka.