utorak, 23. rujna 2014.

Sa promocije fotomonografije Bjelovar 1991.-2011. povodom Dana bjelovarskih branitelja 2014.

FOTOMONOGRAFIJA O STRADANJU BJELOVARA 29. RUJNA 1991.


Novo otvoreni bjelovarski kulturni i multimedijalni centar ugostio je početkom tjedna prvo od događanja u sklopu obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja. Predvorje centra ispunilo je pedesetak posjetitelja kako bi po prvi puta vidjeli Fotomonografiju pod nazivom „Bjelovar 1991.-2011.“, autorski uradak bjelovarskog ratnog veterana i dragovoljca Domovinskog rata Predraga Kovača Koce.
U zajedničkoj nakladi Udruge Hrvatski ratni veterani, Grada Bjelovara i KMC Bjelovar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja iz tiskare je izašlo prvih 300 primjeraka knjige koja slikom dočarava ratna stradanja Bjelovara 29. rujna 1991. godine kada je uz oružanu borbu osvojena kasarna JNA u Bjelovaru i kada je u toj borbi palo 13 života hrvatskih vojnika i 4 civila, rekao je u uvodu predsjednik udruge Hrvatski ratni veterani Nenad Šantalab i sam sudionik tih borbi. O knjizi je prvo govorio Dubravko Adamović privremeni ravnatelj Centra i urednik izdanja te jedan od onih koji je s autorom prije 18 mjeseci prionuo poslu uređivanja, grafičkog oblikovanja i dizajna knjige. Na predstavljanju fotomonografije bili su i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec sa zamjenicama, Lidijom Novosel i Jasna Višnjević, predstavnica područne službe Ministarstva branitelja u Bjelovaru Ljiljana Pirc, predstavnici drugih braniteljskih udruga, članovi udruge Hrvatskih ratnih veterana, građani i autorovi prijatelji te predstavnici medija.


Predgovore za knjigu napisali su Stjepan Budimski, Drago Novaković i Dubravko Adamović koji time upotpunjuju fotografije koje svjedoče o silini razaranja i stradanja Bjelovara toga sudbonosnog dana. Osin na hrvatskom jeziku tekstovi su u knjizi uređeni i na engleskom jeziku, a posebnost knjige je svojevrsna komparativna fotografija mjesta stradanja 1991. te obnovljena ili djelomično obnovljena mjesta nakon dvadeset godina što knjizi daje posebnu, autorsku dimenziju. Osim spomenutog autora ova udruga ima još nekoliko stvaraoca na temu Domovinskog rata, to su Mato Ćurak koji se već iskazao pisanjem knjiga na temu rata te Senka Budimir koja također kao i Koco ima pregršt fotografija na temu branitelja i ratnih događanja. Osim njih imaju i pisce poezije, Damira Horvata Zacskaja te Ivana Ševerigu pisca romana na temelju povijesnih ličnosti iz srednjeg vijeka moslavačke gore, ponosno spominje predsjednik udruge Nenad Šantalab.