utorak, 29. siječnja 2013.

Bjelovarski branitelji složni oko Vukovara


U posljednje se vrijeme nastoji u okviru „svekolikog" poštivanja zakona u Republici Hrvatskoj provesti i Ustavna odredba o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u mjestima u kojima su isti zastupljeni iznad jedne trećine. I ništa ne bi bilo, i nije sporno, da se ova odredba ne forsira u Gradu heroju i simbolu stradanja u Domovinskom ratu, u Gradu Vukovaru.
Mi branitelji Grada Bjelovara ne dižemo svoj glas protiv prava korištenja jezika i pisma bilo koje nacionalne manjine, dapače, upravo za slobodu smo se i borili, ali pitamo se zašto se upravo sada i od koga, forsira provođenje ove Ustavne odredbe u Vukovaru?

Znamo što za hrvatskog čovjeka, a posebno branitelja znači ime VUKOVAR!

To nije samo simbol herojskog otpora agresoru, ovaj je Grad i tužno mjesto stradanja tisuća, kako branitelja tako i civila, mjesto na kojem se dogodio najteži ratni zločin nad ranjenim i zarobljenim ljudima, mjesto na kojem im i sada i zauvijek odajemo počast za njihovu žrtvu.

Pa ima li tko pojma kakav bi osjećaj imala majka poginulog heroja gledajući na putokazu ćirilični natpis: OVČARA ili MEMORIJALNO GROBLJE HRVATSKIH BRANITELJA? A da ne govorimo o herojima koji dolaze odati počast svojim suborcima. Kakav bi im bio osjećaj gledati ćirilične natpise legendarnih ulica i trgova na kojima su se borili protiv agresora čiji je simbol upravo bila ćirilica.

Ne, nismo protiv ničijih prava na svoje pismo i jezik, ali ako ne želimo nove podjele i nesuglasice, posebno ne sa srpskom manjinom, onda zdrav razum govori „odgodimo primjenu ove odluke u Vukovaru“.

Stav Koordinacije braniteljskih udruga grada Bjelovara je odgoda primjene ove odluke sve dok se ne riješi pitanje svih nestalih i zatočenih osoba za koje se još ne zna sudbina. Potrebno je i utvrditi točan broj građana RH koji stvarno borave u gradovima i mjestima gdje se misli uvesti ćirilično pismo.

Branitelji grada Bjelovara u potpunosti podržavaju aktivnosti Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara vezano uz pitanje dvojezičnosti jer je doista činjenica da za to još nisu sazrjeli svi uvjeti, te će se svojim članstvom pridružiti skupu potpore u Vukovaru dana 2.2.2013.

U Bjelovaru, 25. siječnja 2013.

Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskoga rata Grada Bjelovara,
predsjednik: Zoran Maras vr.