četvrtak, 25. travnja 2013.

U istom stroju, od 9 mjeseci do 90 godina


Udruga Hrvatski ratni veterani izvanstranačka je i dragovoljna, domoljubna udruga, koja okuplja ratne veterane, dragovoljce Domovinskog rata, sudionike i stradalnike Domovinskog rata, bivše političke zatvorenike i stradalnike zbog hrvatskog opredjeljenja, sudionike vojnih postrojbi i članove obitelji stradalnika iz II svjetskog rata i građane kojima su bliski ciljevi i djelatnosti Udruge.

U članskom registru udruge krajem travnja 2013. godine ima evidentirano 145 pristupnica. Većina članova su hrvatski dragovoljci, branitelj iz Domovinskog rata koji imaju status hrvatskog branitelja prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji. Ostatak članstva je iz redova članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te član obitelji HRVI iz Domovinskog rata, bivši politički prognanici, osuđenici, zatvorenici, zbog sudjelovanja u borbi za samostalnu Hrvatsku i promicanje hrvatske državotvorne ideje kao i pripadnici vojnih postrojbi u II svjetskom ratu. Dosta je i mladih, a među njima je najmlađa djevojčica od 9 mjeseci. Najstariji član će 03.06. napuniti 90 godina.

U članstvu ima i običnih građana koji su prihvatili ciljeve i djelatnosti udruge i prihvaćaju Statut. Želja predsjedništva je uključiti i pripadnike Hrvatske vojske, posebno sudionike vojnih misija ISAF, UN i druge. Prema teritorijalnoj strukturi članovi pripadaju u Županijske klubove i inozemstvo prema kontinentima pa tako danas u klubovima Bjelovarsko-bilogorska ima 103 člana, Istarska 5, Primorsko goranska 3, Zagrebačka 5, Požeško slavonska 10, Vukovarsko srijemska 5, Osječko baranjska 10, Koprivničko križevačka 3 i Europa /Republika Češka/ 1.