ponedjeljak, 23. rujna 2013.

Dan bjelovarskih branitelja, 29. rujna 2013.

BJELOVAR - Od srijede do nedjelje, 25. - 29. rujna bjelovarski branitelji obilježit će svoj dan, Dan bjelovarskih branitelja 29. rujna. U sklopu obilježavanja Dana Grada Bjelovara održava se i obilježavanje sjećanja na 17 žrtava koje su pale za slobodu Bjelovara u početku otpora i pokušaja da se izbjegnu rana stradanja i žrtve. Koordinacija braniteljskih udruga Grada Bjelovara u suradnji sa Gradom Bjelovarom osmislila je mnogobrojne aktivnosti.

29. rujna 1991. godine situacija u Bjelovaru dosegla je vrhunac te je odluka Kriznog štaba da se zauzme vojarna JNA i ostali vojni objekti u bjelovarskoj okolici postala izvršna za mnogobrojne branitelje koji su u tu akciju došli iz mnogih krajeva Hrvatske. Nakon cjelodnevne borbe i otpora snaga unutar vojarni i skladišta JNA gubici na hrvatskoj strani bili su veliki. Toga dana ugasilo se 12 mladih života hrvatskih vojnika i petero civila kojima u čast Grad Bjelovar i njegovi branitelji obilježavaju svoj dan. Koordinacija braniteljskih udruga Grada Bjelovara u suradnji sa Gradom Bjelovarom osmislila je mnogobrojne aktivnosti.

U sklopu programa obilježavanja Dana bjelovarskih branitelja posjetitelji će moći pogledati izložbu "Hrvatska vojna povijest u minijaturi", djeca petih razreda odslušati će satove povijesti na spomen obilježju Barutana, održat će se sportski susreti, otvoriti će se terapijska zajednica u Općoj bolnici u Bjelovaru za branitelje sa tegobama ratnog PTSP-a, ribolovni kup, revija puhačkih orkestara, tradicionalni "Mimohod pobjednika" i sveta misa za sve poginule ali i velika izložba braniteljskih radova u kojoj će nastupiti sada već na široko prepoznat braniteljski brand "Ratnici u miru" bjelovarske udruge Hrvatski ratni veterani.


Na izložbi braniteljskih radova koja će se održati u nedjelju 29. rujna u centralnom gradskom parku u Bjelovaru nastupiti će branitelji i članovi njihovih obitelji koji se bave tapiserijom, drvorezbarstvom, paljenjem slika na drvetu, izradom cvjetnih aranžmana, sakupljanjem knjiga, izradom zidnih satova i sakupljanjem vojnih amblema. Uz to članovi udruge družit će se i uz večer poezije koja je planirana za subotu 28. rujna. I ostale udruge Grada Bjelovara obilježit će na svoj način Dan bjelovarskih branitelja.